Architect turns old gymnasium that was once a monastery into an eco-friendly family home

2 months ago 13

Behold one glorious property conversion.

This property in Amsterdam has had quite a life.

First, it served as part of a monastery in the 1950s, then went on to be turned into a gymnasium in the eighties.

The sports hall then sat unused for years until architect Robbert De Goede, 51, set about turning it into an incredible family home.

It’s now a gorgeous, industrial, but eco-friendly space with natural light streaming through the ceiling.

The property has been named The Gymnasium in honour of its former role, but it looks a far stretch from that bland state.

A big part of the overhaul was incorporating a new mezzanine level between the two floors, paired with a black steel staircase and window frames.

This levels has three bedrooms and two bathrooms, one of which is an en-suite.

One bedroom has a massive walk-in wardrobe, too.

The main living spaces are on the ground floor of the sports hall, while the basement has been elevated to 2.5metres high.

The home now also has its own gym, cinema room, and plenty of luxurious extras.

Along with all the modern fittings, many original features have been preserved, such as the triangular trusses that help to support the roof.

A team of 20 carpenters, electricians, furniture makers, builders and blacksmiths worked on the project, which saw the ceiling removed to expose warehouse-chic steel beams.

This made the space appear bigger, while they also introduced 10 skylights to flood the home with natural light.

The new home is kept warm with 18-metre-long piles – a long cylinder of a strong material that is pushed into the ground to act as a steady support for structures built on top of it.

These contain a modern heat-exchanging system, to control the temperature and keep it both warm and cool.

The property has environmentally friendly credentials, too, with rooftop solar panels that provide electricity, while the heat-exchanging system helps to reduce its carbon footprint.

The smooth yellow cedar stair railings that run around the boardwalk of the home are modelled on the work of Japanese sculptor Shimpei Arima to create a warm, cosy and earthy vibe.

The building process took about 18 months, with the interior made from a combination of wood, steel and tactile furnishings to warm up the industrial look and create a ‘building you can touch, maybe even smell sometimes’.

Robbert said: ‘The completely empty former gym was sold with a rendering of what it might become.

‘The old owner and I renewed the foundation and all the windows of the building and then I created a plan for a future buyer – it’s hard for a new client to imagine the possibilities of an empty space.

‘Thankfully, the new owner fell in love with the design I had in mind and hired me to make everything happen, albeit with a few adjustments.’

Robbert says his favourite parts of the home are the natural light and the dramatic staircase.

‘Both give the home a very spacious, natural feel,’ he added.

‘This was one of the most fun conversions I have done thanks to a very friendly and trusting commissioner who gave me a lot of freedom to go ahead with my ideas.’

Do you have a story to share?

Get in touch by emailing MetroLifestyleTeam@Metro.co.uk.

MORE : Stunning two-bedroom apartment inside converted London church for sale

MORE : Stunning three-bedroom converted water tower on sale for £595,000

MORE : Want to try living in space? This former nuclear bunker in Poland offers aspiring astronauts the chance

Get all the need-to-know property news, features and advice from Metro every week.

Read Entire Article